Razbibriga

Godina pokretanja: Broj strana:
2004. 68
Glavni i odgovorni urednik: Pismo:
Dragan Nikolić ćirilica
Ciljna grupa: Pokrivenost:
od 20 godina naviše Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina,
Makedonija, Hrvatska, Zapadna Evropa, SAD
Makedonija
Dinamika: Kontakti:
mesečnik / 12 brojeva Despota Stefana 24
Prosečan tiraž: 011 33-01-487
45.000 enigmatika@politika-ad.com
Koncept magazina

Enigmatsko izdavaštvo u Srbiji može se pohvaliti brojnošću izdanja, ali ne i raznovrsnošću njihovog sadržaja. „Razbibriga“, mlađa sestra „Enigmatike“, neprikosnovenog lidera na ovom polju izdavaštva, pokrenuta je sa ciljem da udovolji onim čitaocima (tj. u našem slučaju – rešavačima) čiji rafinirani ukus traži nešto više od standardnog enigmatskog sadržaja. Reakcija rešavača na nove, kod nas dotad neviđene, forme ukrštenica, prevazišla je i najsmelije izdavačke ambicije, pa je, odgovarajući na uporne zahteve rešavača, „Politika“ u jesen 2008. godine odlučila da „Razbibriga“, umesto dotadašnjeg tromesečnog izlaženja, počne da izlazi svakog prvog petka u mesecu.

„Razbibrigu“ autorski potpisuje najprobranija enigmatska elita iz čitave Srbije. Tu su i rubrike iz oblasti koje po svojoj prirodi gravitiraju ka enigmatici, kao što su šah, kviz, logički problemi i ostali vidovi „gimnastike mozga“. U pauzi dobro dođu intervjui sa poznatim ličnostima, vremeplov kroz istorijat zagonetaštva kod nas i u svetu, i tekstovi o raznim drugim zanimljivostima. U odnosu na ostale, enigmatski listovi imaju jednu neobičnu prednost: njihova aktuelnost, nevezana za datum, praktično je vremenski neograničena (ukrštene reči od pre godinu-dve nisu ništa manje izazovne za rešavanje od onih objavljenih u najnovijem broju). To nam omogućuje da neprodate primerke, spakovane u komplete od po tri broja, ponovo plasiramo na tržište. Podaci pokazuju da „Razbibriga“, kao relativno mlad list ima lepu perspektivu, jer polako ali pouzdano pridobija naklonost najprobirljivije rešavačke i čitalačke publike.

Profil čitalaca
Svojom koncepcijom (mešavina konvencionalnih i neuobičajenih enigmatskih formi, protkana zanimljivim tekstovima) „Razbibriga“ se obraća svima onima koji žele da svoje trenutke slobodnog vremena, opuštanja i mira, provedu uz kvalitetne ukrštenice i zanimljive, nepretenciozne i neopterećujuće tekstove.