Политикин забавник

Година покретања: Број страна:
1939. 68
Главни и одговорни уредник: Писмо:
Зефирино Граси ћирилица
Циљна група: Покривеност:
од 7 до 107 година Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина,
Македонија, Хрватска, Западна Европа, САД
Македонија
Динамика: Контакти:
недељник/52 броја Цетињска 1
Просечан тираж: 011 33-01-452
37.000 politikin.zabavnik@politika-ad.com

 


Концепт магазина

Уз лист „Политика“ и „НИН“, „Политикин Забавник“ је једини листкоји излази од пре Другог светског рата на нашим просторима. За ових 70 и нешто година израстао је у својеврсну институцију без које одрастање готово да и није било могуце. По неким истраживањима која су рађена крајем деведесетих утврдено је да су безмало сви читаоци дневних новина у Србији у једном тренутку били читаоци „Политикиног Забавника“. С тим циљем „Забавник“ је и осмишљен 1939. године као лист који ће уз одрасле окупити и младе како би се припремили за касније читање „озбиљнијег“ дневног листа Политика. Људи у „Забавнику“ озбиљно су схватили свој задатак и кроз занимљиве рубрике о свету науке, природе и прошлости изградила ову својеврсну установу културе. Мало поуке, мало забаве, све илустровано да побуди машту и ето „Забавниковог“ рецепта за очување оне најлепше дечије знатижеље коју би сваки човек док је жив требало да носи у себи.

„Забавник“ је и велика енциклопедија најбољих стрипова који су икада нацртани у свету. Редакција листа данас запошљава стотине пробраних сарадника који пишу, сликају, цртају и измишљају, међу њима има и чланова Академије наука, професора универзитета, сликара, лекара, астронома, биолога, историчара, професора језика и књижевности, графичара…

Профил читалаца


„Политикин Забавник“ сваки читалац доживљава на свој начин али ипак је то породични лист, намењен знатижељницима свих узраста, образовања и националности. Читају га, ипак, највише млади људи, нешто више мушкарци, али с обзиром на дугу традицију и велики број људи средњег доба не пропушта да купи лист.