Разбибрига

Година покретања: Број страна:
2004. 68
Главни и одговорни уредник: Писмо:
Драган Николић ћирилица
Циљна група: Покривеност:
од 20 година навише Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина,
Македонија, Хрватска, Западна Европа, САД
Македонија
Динамика: Контакти:
месечник / 12 бројева Деспота Стефана 24
Просечан тираж: 011 33-01-487
45.000 enigmatika@politika-ad.com

Концепт магазина

Енигматско издаваштво у Србији може се похвалити бројношћу издања, али не и разноврсношћу њиховог садржаја. „Разбибрига“, млађа сестра „Енигматике“, неприкосновеног лидера на овом пољу издаваштва, покренута је са циљем да удовољи оним читаоцима (тј. у нашем случају – решавачима) чији рафинирани укус тражи нешто више од стандардног енигматског садржаја. Реакција решавача на нове, код нас дотад невиђене, форме укрштеница, превазишла је и најсмелије издавачке амбиције, па је, одговарајући на упорне захтеве решавача, „Политика“ у јесен 2008. године одлучила да „Разбибрига“, уместо дотадашњег тромесечног излажења, почне да излази сваког првог петка у месецу.

„Разбибригу“ ауторски потписује најпробранија енигматска елита из читаве Србије. Ту су и рубрике из области које по својој природи гравитирају ка енигматици, као што су шах, квиз, логички проблеми и остали видови „гимнастике мозга“. У паузи добро дођу интервјуи са познатим личностима, времеплов кроз историјат загонеташтва код нас и у свету, и текстови о разним другим занимљивостима. У односу на остале, енигматски листови имају једну необичну предност: њихова актуелност, невезана за датум, практично је временски неограничена (укрштене речи од пре годину-две нису ништа мање изазовне за решавање од оних објављених у најновијем броју). То нам омогућује да непродате примерке, спаковане у комплете од по три броја, поново пласирамо на тржиште. Подаци показују да „Разбибрига“, као релативно млад лист има лепу перспективу, јер полако али поуздано придобија наклоност најпробирљивије решавачке и читалачке публике.

Профил читалаца
Својом концепцијом (мешавина конвенционалних и неуобичајених енигматских форми, проткана занимљивим текстовима) „Разбибрига“ се обраћа свима онима који желе да своје тренутке слободног времена, опуштања и мира, проведу уз квалитетне укрштенице и занимљиве, непретенциозне и неоптерећујуће текстове.