Magazini Bazar

Koncept magazina

Kada se 15. decembra 1964. godine na kioscima pojavio prvi broj "Bazara" odmah je bilo jasno da se rodila ljubav na prvi pogled između stotina hiljada žena širom zemlje i novog časopisa koji je nudio sve ono o čemu lepši pol mašta: ljubav, modu, putovanja u daleke zemlje, egzotičnu kuhinju, uzbudljive priče, savete kako da budu lepe, negovane i srećne.

"Bazar" se za gotovo pola veka, koliko postoji, menjao, usavršavao, prilagođavao vremenu, potrebama i ukusu svojih čitateljki i zato je uvek ostajao broj jedan u konkurenciji ženske i štampe namenjene porodici. Ono što se u "Bazaru" nikada nije promenilo jeste nastojanje da svojim čitateljkama ulepša život. Jer, u "Bazaru" nema tračeva, vulgarnosti ni primitivizma, ali zato ima lepe književnosti, životnih priča, torti od jagoda, rajskih plaža...

Početkom 2001. godine ustanovljena je nagrada "Žensko pero" za najbolje prozno delo, roman ili zbirku pripovedaka koje je napisala žena, pod pokroviteljstvom Madlene Cepter koja je bila i darodavac nagrade. Cilj nagrade je da podstiče i promoviše žensko književno stvaralaštvo. Tajna uspeha i dugovečnosti "Bazara" koji je postao prepoznatljiv srpski brend u oblasti štampanih medija je u tome što je pouzdan, što ima pravu meru korisnog i zabavnog i što, iznad svega, voli i poštuje žene.

Čitateljka "Bazara" je savremena, ozbiljna, uspešna žena koja se, normalno, ne pita za godine, srednjeg i visokog obrazovanja i jasnog pogleda na svet.
Godina pokretanja:
1964. godine

Glavna i odgovorna urednica:
Gordana Knežević Monašević

Ciljna grupa:
žena i porodica

Dinamika:
dvonedeljnik / 26 brojeva

Prosečan tiraž:
33.000

Broj strana:
100 - 116

Pismo:
ćirilica

Pokrivenost:
Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina,
Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Zapadna Evropa, SAD

Kontakti:
Cetinjska 1
011 33-01-473
bazar@politika-ad.com

 

 

Profil čitalaca

Istraživanja su pokazala da "Bazar" čitaju visokoobrazovane žene i one sa srednjom stručnom spremom, koje su uglavnom zaposlene.Takođe, više od jedne petine čitalaca su muškarci. Starosna dob je između 28 i 55 godina, ona koja je i najpoželjnija jer su ekonomski samostalne. Ispostavilo se da u jednoj porodici čak tri generacije žena čita "Bazar".Izdanja

Stampa
Politika Zurnal Ilustrovana