Magazini Razbibriga

Koncept magazina

Enigmatsko izdavaštvo u Srbiji može se pohvaliti brojnošću izdanja, ali ne i raznovrsnošću njihovog sadržaja. "Razbibriga", mlađa sestra "Enigmatike", neprikosnovenog lidera na ovom polju izdavaštva, pokrenuta je sa ciljem da udovolji onim čitaocima (tj. u našem slučaju – rešavačima) čiji rafinirani ukus traži nešto više od standardnog enigmatskog sadržaja. Reakcija rešavača na nove, kod nas dotad neviđene, forme ukrštenica, prevazišla je i najsmelije izdavačke ambicije, pa je, odgovarajući na uporne zahteve rešavača, "Politika" u jesen 2008. godine odlučila da "Razbibriga", umesto dotadašnjeg tromesečnog izlaženja, počne da izlazi svakog prvog petka u mesecu.

"Razbibrigu" autorski potpisuje najprobranija enigmatska elita iz čitave Srbije. Tu su i rubrike iz oblasti koje po svojoj prirodi gravitiraju ka enigmatici, kao što su šah, kviz, logički problemi i ostali vidovi "gimnastike mozga". U pauzi dobro dođu intervjui sa poznatim ličnostima, vremeplov kroz istorijat zagonetaštva kod nas i u svetu, i tekstovi o raznim drugim zanimljivostima. U odnosu na ostale, enigmatski listovi imaju jednu neobičnu prednost: njihova aktuelnost, nevezana za datum, praktično je vremenski neograničena (ukrštene reči od pre godinu-dve nisu ništa manje izazovne za rešavanje od onih objavljenih u najnovijem broju). To nam omogućuje da neprodate primerke, spakovane u komplete od po tri broja, ponovo plasiramo na tržište. Podaci pokazuju da "Razbibriga", kao relativno mlad list ima lepu perspektivu, jer polako ali pouzdano pridobija naklonost najprobirljivije rešavačke i čitalačke publike.
Godina pokretanja:
2004. godine

Glavni i odgovorni urednik:
Dragan Nikolić

Ciljna grupa:
od 20 godina naviše

Dinamika:
mesečnik / 12 brojeva

Prosečan tiraž:
45.000

Broj strana:
68

Pismo:
ćirilica

Pokrivenost:
Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina,
Makedonija, Slovenija, Zapadna Evropa, SAD

Kontakti:
Despota Stefana 24
011 33-01-487
enigmatika@politika-ad.com

 

 

 

Profil čitalaca

Svojom koncepcijom (mešavina konvencionalnih i neuobičajenih enigmatskih formi, protkana zanimljivim tekstovima) "Razbibriga" se obraća svima onima koji žele da svoje trenutke slobodnog vremena, opuštanja i mira, provedu uz kvalitetne ukrštenice i zanimljive, nepretenciozne i neopterećujuće tekstove.Izdanja

Stampa
Politika Zurnal Ilustrovana