Магазини Енигматика

Концепт магазина

Укрштене речи и други енигматски састави, по својој природи упућени на објављивање у штампи, временом су постали "најважнија споредна" грана новинског издаваштва. У Србији, која и у светским размерама спада међу земље са најразвијенијом загонетачком културом, Политикина "Енигматика" заузима неспорно престижно место међу многобројном периодиком те врсте.

"Енигматику" су створили врхунски аутори и уредници, признати у читавој некадашњој Југославији. Од самих почетака, па до данашњих дана, уређивачки концепт је био подређен једном једином, једноставном циљу: задовољном читаоцу (тј. у нашем случају – решавачу). Тако смо, између осталог, у правој поплави "конфекцијске" компјутерске енигматике, остали привржени принципу да Политикине енигматске листове раде "живи људи за живе људе". Решавачи то непогрешиво препознају и реагују адекватно, лојалношћу каквом се не може подичити ниједан други енигматски лист у Србији.

Маркетиншка истраживања показују да се "Енигматика" успешно обраћа најширем спектру решавача, гледано по старосној и образовној структури.

У односу на остале, енигматски листови имају једну необичну предност: њихова актуелност, невезана за датум, практично је временски неограничена (укрштене речи од пре годину-две нису ништа мање изазовне за решавање од оних објављених у најновијем броју). То нам омогућује да непродате примерке, спаковане у комплете од по три броја, поново пласирамо на тржиште.
Година покретања:
1999. године

Главни и одговорни уредник:
Драган Николић

Циљна група:
доња граница је 20 година;
горње границе нема

Динамика:
двонедељник / 26 бројева

Просечан тираж:
55.000

Број страна:
56+4 (судоку додатак)

Писмо:
ћирилица

Покривеност:
Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина,
Македонија, Хрватска, Словенија, Западна Европа, САД

Контакти:
Деспота Стефана 24
011 33-01-487
enigmatika@politika-ad.com

 

 

Профил читалаца

Иницијално интересовање за "Енигматику" јавља се негде око пунолетства, када се завршава педагошки део образовања, а настаје самостална потреба да се општа култура и информисаност допуњују новим подацима. Та врста знатижеље расте са годинама, па стога људи најразличитијих образовних профила и интересовања препознају "Енигматику" као лист уз који се тренуци слободног времена могу провести и опуштајуће, и забавно, и корисно.

 Издања

Stampa
Politika Zurnal Ilustrovana