"Забавникова" награда Маринковићу и Алексићу

Zabavnikova nagrada 6

Књиге "Стилске игре" Симеона Маринковића и "Ципела на крају света" Дејана Алексића (обе у издању Креативног центра из Београда) овогодишњи су, 36. по реду, добитници награде "Политикиног Забавника" за најбоље књижевно дело за младе објављено у 2014. години.

Жири у саставу: Ивана Вујић (председник), Јасна Влајић Поповић, Слободан Гиша Богуновић, Предраг Ј. Марковић и Петар Милатовић одлуку је донео већином гласова. У ужем избору биле су и књиге: "Чаробњак Дандруф и изгубљена књига" Славољуба Станковића, "Мадам Тисо Дунав Тисо" Поп Д. Ђурђева, "Мартина велика загонетна авантура" Уроша Петровића, "Усамљена принцеза, вилинске бајке" Раше Попова, "Збркана бајка" Ирене Тиодоровић, "Згодне незгоде гмизавих" Благоја Рогача и "Зрикни свет кроз розле ђозле" Горана Новакова.

У образложењу одлуке жирија се, поред осталог, каже да су "ове две књиге, као међусобно различите а једнако иновативне и поучне, нека врста заједничког крова овогодишње продукције књижевности за младе. Да обе, свака на свој начин, носе дамар света у коме живимо, да је јдна прави приручник стварања и жанровског истраживања, док друга плени занесеним надахнућем и богатством језика.


Награда (плакета и новчани износ) свечано су уручене у петак, 23. јануара, кад се у Скупштини града Београда, у здању Старог двора, обележавао Дан "Политике".Издања

Stampa
Politika Zurnal Ilustrovana